Kierowanie działaniami ratowniczymi Państwowej Straży Pożarnej w zarządzaniu kryzysowym - Żurawski, Sławomir; Kopacka, Aleksandra (Współczesne Problemy Zarządzania, 2022)
Celem artykuły była identyfikacja działań ratowniczych podejmowanych przez Państwową Straż Pożarną w zakresie zarządzania kryzysowego. W opracowaniu przedstawiono istotę zarządzania kryzysowego. Następnie omówiono miejsce Państwowej Straży Pożarnej w Systemie Ratowniczo‐Gaśniczym, jak również zaprezentowano poziomy kierowania działaniami ratowniczymi. W części właściwej scharakteryzowano działania ratownicze w zarządzaniu kryzysowym oraz przedstawiono rolę PSP w reagowaniu kryzysowym. Podsumowując, można zauważyć, iż skuteczne zarządzanie oraz prawidłowa organizacja zadań ratowniczych przyczynia się do usprawnień działań Państwowej Straży Pożarnej, które wpływają na skuteczność w reagowaniu kryzysowym, a także na poziom bezpieczeństwa lokalnego, jak również całego kraju.