Analiza i ocena procesu produkcyjnego z wykorzystaniem wybranego narzędzia Lean Management - Popek, Adam (Współczesne Problemy Zarządzania, 2022)
Celem niniejszej pracy jest przybliżenie wybranych narzędzi Lean Management jako koncepcji zarządzania oraz ocena wpływu wybranego narzędzia w obszarze produkcji przedsiębiorstwa produkcyjnego. W tym celu poddano analizie wdrożenie metody 5S w obszarze frezowania CNC (sterowanie numeryczne) w przedsiębiorstwie produkcyjnym specjalizującym się w obróbce metali kolorowych – głównie miedzi i aluminium dla przemysłów: elektroenergetycznego, telekomunikacyjnego oraz lotniczego. Analiza ta miała na celu identyfikację oraz ocenę korzyści, jakie niesie za sobą implementacja wybranego narzędzia. Zastosowanie wybranych narzędzi Lean Management pozwala osiągnąć wyższą efektywność działania organizacji oraz wzrost bezpieczeństwa jej produktów.