Public relations jako forma komunikacji przedsiębiorstwa z rynkiem - Wolanin-Jarosz, Elżbieta; Jarosz, Piotr (Współczesne Problemy Zarządzania, 2022)
W artykule przedstawiono funkcje, zadania oraz podstawowe instrumenty public relations stosowane przez współczesne przedsiębiorstwa i inne organizacje. Autor opracowania podkreślił rolę public relations jako ważnego elementu strategii marketingowej firmy służącego do prowadzenia sprawnego dialogu jednostki z otoczeniem. W publikacji zwrócono uwagę, iż działań w zakresie budowania relacji z otoczeniem nie ogranicza się jedynie do kręgu obecnych bądź potencjalnych nabywców. Masowość zastępuje się indywidualizacją, a postępowania standardowe dążeniem do stworzenia możliwie najbliższych więzi ze strategicznie najważniejszymi grupami odniesienia. Coraz częściej public relations rozumiane jest nie tylko w sferze instrumentalnej jako kształtowanie relacji ze środkami masowego przekazu, ale także w ujęciu nowoczesnym – strategicznym – jako funkcja zarządzania komunikacją.