Zwinne zachowania pracowników jako reakcja na nieustannie zmieniające się warunki w kontekście realizacji idei TQM - Szczygieł, Lucyna; Olak, Andrzej (Współczesne Problemy Zarządzania, 2023)
Zwinność pracowników staje się jednym z kluczowych czynników sukcesu wielu organizacji. Przedsiębiorstwa dostosowując się do fluktuacji rynkowych, postępu technologicznego i zmiennych potrzeb klientów wykorzystują swój majątek, wiedzę zarządzających oraz umiejętności pracowników. Kompleksowe zarządzanie jakością – TQM jest związane z łączeniem dobrych praktyk, wzorców, modeli z praktyką zarządzania jakością. To filozofia obejmująca wszystkie szczeble firmy i zorientowania na całokształt kierowania przedsiębiorstwem w celu osiągnięcia sukcesu. Celem artykułu jest analiza zwinnych zachowań pracowników w reakcji na ciągle zmieniające się warunki i wymogi w pracy oraz ich implementacja w praktyce gospodarczej. W artykule dokonano analizy relacji pomiędzy zmiennymi warunkami i wymogami pracy a zachowaniem się pracowników oraz określono wpływ filozofii TQM na zwinne postawy pracowników. W artykule przedstawiono autorski model, zawierający wykaz zwinnych zachowań pracowników wskazujący na umiejętność dostosowania się do różnych sytuacji. W części empirycznej niniejszego artykułu w oparciu o badania ankietowe zidentyfikowano czynniki przyczyniające się do zwinnych zachowań pracowników.