Stan bezpieczeństwa zdrowotnego w przestrzeni wód i atmosfery na południowo-wschodnim pograniczu Polski - Fedan, Roman (Współczesne Problemy Zarządzania, 2019)
Szybko postępujący rozwój gospodarczy, a zwłaszcza przetwórstwa przemysłowego oraz stały wzrost liczby ludności i procesów urbanizacyjnych, powodują wzrastającą emisję gazów cieplarnianych, mających zdecydowany wpływ na ocieplanie klimatu. Również negatywnym przejawem działalności gospodarczej są zanieczyszczone wody powierzchniowe, a szczególnie rzeki. Dlatego też istotnym wyzwaniem są działania o wymiarze globalnym oraz lokalnym, zmierzające do minimalizowania skutków współczesnych procesów gospodarczych i urbanizacyjnych.