Rola innowacyjnych laboratoriów technologicznych w regionalnym systemie innowacji - Wójcik, Waldemar; Gromaszek, Konrad; Weryńska-Bieniasz, Róża (Współczesne Problemy Zarządzania, 2019)
W nowoczesnym społeczeństwie coraz większego znaczenia nabiera zacieśnianie współpracy pomiędzy przedsiębiorstwami a dostawcami wiedzy, to nowe podejście stwarza duże możliwości dla uczelni, jak i mikrooraz małych przedsiębiorstw. Uczelnia staje się nie tylko dostawcą nowej wiedzy, ale oferuje różne formy współpracy dla przedsiębiorstw – wytwórców nowych produktów i usług, które stają się konkurencyjne w skali ponadregionalnej. W niniejszym opracowaniu wskazano na znaczenie elastycznych systemów wytwarzania w nowoczesnej gospodarce oraz zaprezentowano przykład laboratorium badawczo-dydaktycznego, posiadającego ofertę kształcenia zgodną z najnowszymi trendami rozwojowymi.