Płaca minimalna w Polsce w latach 2010–2019 - Artman, Monika (Współczesne Problemy Zarządzania, 2019)
Płaca minimalna – zwana także minimalnym wynagrodzeniem – stanowi jedną z instytucji rynku pracy. W publikacji przedstawiona została analiza płacy minimalnej w Polsce w latach 2010–2019. Obserwacji zostały poddane mierniki oraz główne wskaźniki. Porównano informacje publikowane w rocznikach statystycznych, wyniki zestawiono komplementarnie z poszczególnymi krajami należącymi do Unii Europejskiej. Implikacją był obraz zmiany wartości płacy minimalnej we wskazanych latach. W rezultacie badań ustalono, że wartość płacy minimalnej na przestrzeni lat ma trend wzrostowy, jednak aprecjacja w porównaniu do innych krajów Unii Europejskim jest na niskim poziomie.