Rachunek kosztów dla innowacji w zautomatyzowanych systemach księgowych - Resler, Maryna; Horbovyy, Artur; Resler, Dmytro (Współczesne Problemy Zarządzania, 2019)
Rozwój przedsiębiorstwa w dzisiejszych, szybko zmieniających się warunkach gospodarczych nie jest możliwy bez wdrożenia innowacji. Mogą się one odnosić do obszarów działalności związanych z rozwiązaniami technicznymi, technologicznymi, organizacyjnymi, produkcyjnymi czy też w zakresie ekologii. Przy czym należy podkreślić, iż o ile sfery techniczno-technologiczne i organizacyjno-produkcyjne zawsze były dla przedsiębiorstwa w centrum uwagi w zakresie wdrażania innowacji, to pozostałe obszary są zwykle mniej eksponowane. Wpływ innowacji na działalność i rozwój przedsiębiorstw jest dzisiaj bardzo duży i upatrują one w tym procesie możliwość zdobycia przewagi konkurencyjnej. Realizacja nowych pomysłów we wszystkich wymienionych obszarach może przybierać rożne formy. Dlatego ważna jest identyfikacja procesów związanych z wdrożeniem innowacji i analiza nakładów niezbędnych do ich finansowania. Optymalnym narzędziem w tym zakresie jest wykorzystanie zautomatyzowanych systemów informatycznych, pozwalających na bieżące śledzenie i analizę kosztów w ramach działalności operacyjnej przedsiębiorstwa. W artykule zaprezentowano możliwości wykorzystania takich systemów w obszarze analizy i zarządzania kosztami wdrożenia innowacji z wykorzystaniem zautomatyzowanych systemów księgowych.