Układ z Schengen a bezpieczeństwo Polski - Olak, Antoni; Konecka‐Szydełko, Bożena; Maruszak, Maciej (Współczesne Problemy Zarządzania, 2020)
Idea układu z Schengen narodziła się w Saarbrucken, gdzie Francja i Niemcy podpisały porozumienie ułatwiające ich obywatelom przekraczanie wspólnej granicy. Pomysł ten został zaakceptowany w krajach Beneluksu, które do niego dołączyły. W 1995 r. do porozumienia przystąpiły Hiszpania i Portugalia. Natomiast status obserwatora uzyskały Grecja, Austria, Włochy, Norwegia, Szwecja, Finlandia, Dania i Islandia. Rzeczpospolita Polska przystąpiła do Układu z Schengen 21 grudnia 2007 r. Niniejszy materiał będzie częściowo odpowiedzią na często zadawane pytanie: Jaki jest wpływ rozwiązań z Schengen na codzienne życie obywateli. Jest to umowa znosząca kontrolę osób przekraczających granice między państwami członkowskimi tej umowy. Konsekwencją porozumienia było rozszerzenie współpracy w zakresie bezpieczeństwa granic, polityki azylowej i współpracy transgranicznej.