Atrakcyjność pracy za granicą dla młodych Polaków z regionu podkarpacia - Wolanin-Jarosz, Elżbieta (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
W niniejszym opracowaniu skoncentrowano się na określeniu opinii, preferencji i postaw młodych ludzi z regionu Podkarpacia odnośnie „atrakcyjności pracy za granicą”. Zasadnicza część publikacji – empiryczna opiera się na wynikach badań bezpośrednich przeprowadzonych w powiatach: rzeszowskim, jarosławskim i przemyskim, na próbie 160 respondentów, w wieku od 20 do 30 lat. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, iż praca za granicą stanowi atrakcyjne i pożądane źródło wpływów finansowych młodych mieszkańców tego regionu. Większość z nich jest przekonana o możliwości znalezienia pracy w kraju emigracji, zgodnej z kierunkiem studiów i umiejętnościami zdobytymi w Polsce. Przy czym bardzo pomocnym czynnikiem warunkującym otrzymanie atrakcyjnej pracy jest znajomość języka obowiązującego w kraju emigracji, rodzaj wykształcenia (kierunek studiów, specjalizacja zawodowa) oraz „koneksje, układy i znajomości”.