Zarządzanie środkami finansowymi w wybranych gminach województwa podkarpackiego - Szczygieł, Lucyna; Wojtowicz-Żygadło, Jolanta (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
Istotnym elementem dobrze prosperującej gminy jest skuteczne zarządzanie majątkiem samorządowym. Jednym z elementów zarządzania jest niezbędna wiedza i umiejętność dokonywania oceny zasobów gminnych. Celem artykułu jest analiza zarządzania środkami budżetowymi wybranych gmin. W latach 2015–2017 dochody ogółem ukształtowały się na poziomie 33,0 mln w gminie Grodzisko Dolne i 46,9 mln w gminie Jarosław. Dochody badanych gmin pochodziły z: dotacji, subwencji oraz z tytułu podatków i opłat. Gminy generują dodatni wynik ogółem w latach 2015–2016, natomiast rok 2017 zamyka się deficytem. W badanych gminach wskaźniki budżetowe kształtują się na dobrym poziomie, zaś relacja nadwyżki operacyjnej do dochodów ogółem ma tendencję wzrostową. W obu gminach stwierdzono niewielkie obciążenie dochodów ogółem wydatkami na obsługę zadłużenia. Jednakże występuje znaczne obciążenie dochodów własnych spłatą rat kapitałowo-odsetkowych w latach 2015–2016 w gminie Grodzisko Dolne. W gminie Jarosław występuje niewielkie obciążenie dochodów własnych spłatą rat kapitałowo-odsetkowych.