Realizacja koncepcji TQM w wybranych systemach zarządzania organizacją - Popek, Stanisław; Popek, Adam (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
Ze względu na fakt, że filozofia TQM obejmuje wszystkie istotne aspekty funkcjonowania organizacji, a więc wizję i strategię, zarządzanie zasobami i procesami, w tym procesami doskonalenia, wydaje się być jednym z kluczowych elementów osiągnięcia przez nie sukcesu rynkowego. Otwartość na nowe idee jest jedną z podstawowych przyczyn faktu, że TQM łatwo przystosowuje się do uwarunkowań wynikających z coraz szerszego stosowania norm międzynarodowych, dotyczących projektowania i konstruowania systemów zarządzania w przedsiębiorstwach. W ramach niniejszej pracy przedstawiono próbę wykorzystania tej koncepcji w procesie wdrażania systemów zarządzania jakością, środowiskowego oraz bezpieczeństwa i higieny pracy w organizacji.