Instytucjonalne aspekty konwergencji w przestrzeni społeczno-gospodarczej polsko-ukraińskiego regionu transgranicznego - Kucab-Bąk, Katarzyna (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
Ewolucja otoczenia instytucjonalnego i prawnego jest ściśle powiązana z rozwojem instytucjonalnego i organizacyjnego wsparcia konwergencji społeczno-gospodarczej w regionie transgranicznym. Główne elementy tego założenia to elementy: instytucjonalno-subiektywne, informacyjno-statystyczne, naukowo-analityczne, edukacyjne, administracyjno-zarządcze, regulacyjno-koordynacyjne, marketingowe i instytucjonalno-infrastrukturalne. Każda z tych sekcji ma szczególny wpływ na funkcjonowanie transgranicznych mechanizmów konwergencji, stymulując lub ograniczając rozprzestrzenianie się konwergentnych procesów w regionie transgranicznym. W polsko-ukraińskim regionie transgranicznym, najbardziej znaczącym pozytywnym wpływem na konwergencję społeczno-gospodarczą aktualnie są elementy instytucjonalne i edukacyjne. Zamiast tego komponenty administracyjne i instytucjonalne oraz elementy infrastruktury, ze względu na ich nieodłączne wady, częściowo spełniają funkcję ograniczającą.