Teorie i praktyki zarządzania zasobami ludzkimi w zwinnym przedsiębiorstwie - Olak, Andrzej; Kłak, Dariusz (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
Niniejsza publikacja podejmuje problematykę znaczenia zarządzania zasobami ludzkimi w zwinnym przedsiębiorstwie. W opracowaniu scharakteryzowano istotę zarządzania zasobami ludzkimi, koncepcję zwinności przedsiębiorstwa oraz wybrane badania empiryczne dotyczące praktyk zarządzania kapitałem ludzkim. W końcowej części zaprezentowano modelowe rozwiązanie przedstawiające określone praktyki zarządzania zasobami ludzkimi, które implikują pożądany kształt organizacji i pozwalają określić ją mianem zwinnej.